بازسازی ساختمان قدیمی
امروزه با توجه به افزایش تعرفه قیمت ساخت و ساز در ایران و مشکلات اقتصادی، اکثر شهروندان ترجیح میدهند، به جای ساخت مجدد، منزل خود را بازسازی کنند. از جمله کسانی که به بازسازی منازل خود علاقه دارند، صاحبان خانه های قدیمی و کلنگی هستند. به خصوص اگر این خانه ها به در یک مجتمع واقع شده باشد. چرا که ساخت و ساز مجدد یک مجتمع دردسرهای خودش را دارد و معمولا چندین سال زمان می برد تا تمام ساکنین مجتمع متفق القول شوند و برای نوسازی اقدام کنند.
در کشور ما معمولا ساختمان ها پس از گذشت 15 الی 20 سال از زمان ساخت آنها، تحت عنوان ساختمان کلنگی شناخته می شوند. به دلیل عدم استفاده مصالح درجه یک در ساخت و ساز و یا عدم به کارگیری نیروی متخصص و ماهر، خانه ها و ساختمان ها به مرور کارایی خود را از دست میدهند و یا به بهبود کارایی نیاز دارند.
با توجه به قیمت بالای مسکن باید توجه داشته باشید که هر گونه بازسازی که در منزل خود انجام می دهید، نه تنها عملکرد منزل شما را بهبود می بخشد، بلکه به ارزش خانه شما نیز افزوده می شود.
بازسازی خانه یک فرآیند یک تا چند ماهه است و نتیجه آن تا سال ها در مقابل چشمان شماست. به علاوه نتیجه بازسازی که در منزل خود انجام میدهید تاثیر مستقیم بر روی ارزش ملک شما دارد.
بازسازی خانه یکی از بهترین و کارآمد ترین ترفند ها جهت افزایش زیبایی و کارایی خانه است. شما می توانید با یک بازسازی اصولی و علمی علاوه بر زیبایی استحکام بنای خود را نیز افزایش دهید.
بازسازی خانه چیست؟
به عملیات تخریب، مرمت و یا الحاق بخش های مختلف به ساختمان، بازسازی می گویند.
هر ساختمانی پس از گذشت یک دهه از زمان ساخت آن به تعمیر و بازسازی نیاز پیدا می کند. تعمیرات و بازسازی معمولا ا تخریب بخش هایی از ساختمان همراه است تا تغییرات مورد نیاز شما به ساختمان اضافه گردد.
بازسازی هر ساختمان با توجه به کارایی که دارد دارای مراحل مختلفی است.
تعیین هدف بازسازی
اولین مرحله در کار بازسازی ساختمان تعیین هدف از بازسازی است. در مرحله اول و قبل از عقد قرارداد باید تعیین کنید ساختمان شما پس از بازسازی چه کارایی داشته باشد و تا چند سال می توان از آن استفاده کرد. در این مرحله مشخص می شود که ساختمان به بازسازی صفر تا صدی نیاز دارد و یا با یک مرمت و بازسازی جزئی می توان به نتیجه مطلوب رسید.
اخذ مجوز
اگر ساختمان شما به بازسازی صفر تا صدی نیاز داشته باشد، قبل از هر کاری باید مجوز تخریب و ساخت بگیرید. اما چنانچه بازسازی شما محدود به بازسازی داخلی باشد، نیازی به مجوز قانونی ندارید و با بستن یک قرارداد با دفتر دکوراسیون داخلی به راحتی می توانید اقدام به بازسازی کنید.
توجه داشته باشید علاوه بر بازسازی صفر تا صدی، شما برای انجام یک سری اقدامات دیگر هم به مجوز و تایید شهرداری نیاز دارید.
چه مواردی در بازسازی به مجوز شهرداری نیاز دارند؟
به طور کلی چنانچه بازسازی به تغییرات اساسی در نقشه و سازه ساختمان بیانجامد قبل از هر اقدامی مجوز آن را از شهرداری بگیرید. در ادامه به مواردی که تغییر آنها به مجوز شهرداری نیاز دارد می پردازیم:
- تخریب و جا به جایی دیوار و یا ستون هایی که احتمال ریزش ساختمان را در پی دارند
- تغییر در برخی دیوارهای باربر
- ایجاد حوض یا استخر در خانه کلنگی
- هر گونه تغییر در پارکینگ
- تغییر اساسی در لوله کشی ساختمان به نحوی که موتورخانه جا به جا شود
- تغییر راه پله
- در صورت جا به جایی بخش هایی از ملک که باعث به هم خوردن ضوابط شهرداری می شود.
- تغییر در نمای ساختمان
- تغییر کاربری ساختمان
چنانچه بازسازی شما شامل هریک از موارد بالا می باشد، قبل از هر اقدامی اول باید مجوزهای لازم را از شهرداری بگیرید. شما باید با ارائه مدارک ملک و نقشه بازسازی به شهرداری اقدامات لازم را جهت صدور مجوز بازسازی انجام دهید. چنانچه نقشه ارائه شده اصولی و مهندسی باشد و مغایرتی با ضوابط شهرداری نداشته باشد، درخواست صدور مجوز شما مورد تائید قرار می گیرد.
به جز موارد ذکر شده در این مقاله، سایر موارد بازسازی نیازی به اخذ مجوز ندارد و شما به راحتی می توانید برای بازسازی آنها اقدام کنید.
تعیین بودجه مالی
پس از دریافت مجوزهای لازم علاوه بر در نظر گرفتن بخش هایی که نیاز به بازسازی دارند. باید بودجه مالی خود را نیز ارزیابی کنید. شما عزیزان با توجه به در نظر گرفتن بودجه خود تعیین می کنید که این بودجه در کدام بخش های ساختمان صرف شود. برای اینکه بتوانید در این مرحله بهترین و پر بازده ترین تصمیم را بگیرید، پیشنهاد می کنیم با کارشناسان ما درباره بودجه بازسازی و کارهای درخواستی خود مشورت کنید.
کارشناسان ما با برآورد هزینه درست و اصولی، مناسب ترین و بهترین نوع بازسازی را متناسب با بودجه شما پیشنهاد می دهند. بودجه و هزینه بازسازی یکی از مهم ترین و اصلی ترین عوامل تعیین کننده در نوع و کیفیت بازسازی است.
هزینه بازسازی ساختمان به چه عواملی بستگی دارد؟
در بازسازی ساختمان برآورد هزینه بازسازی به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه برخی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در قیمت بازسازی را بررسی می کنیم.
1-مساحت ساختمان
ابعاد و مساحت ساختمان تاثیر بسیار زیادی در هزینه بازسازی دارد. باید توجه داشته باشید همان طور که مساحت بزرگتر هزینه بازسازی بیشتری دارد، مساحت های خیلی کوچک هم به دلیل حداقلی بودن دستمزد های اجرایی، هزینه بازسازی بیشتری نسبت به متراژ خود دارند. معمولا هزینه تمام شده بازسازی خانه هایی با متراژ حداقلی به هزینه های بازسازی یک خانه با متراژ متوسط نزدیک است.
به عنوان مثال هزینه کاشی کاری برای یک سرویس بهداشتی 2 متری به صورت چکی محاسبه می شود. در صورتی که هزینه کاشی کاری یک آشپزخانه به صورت مترمربعی محسابه می گردد. اگر چه سرویس بهداشتی متریال کمتری نیاز دارد ولی هزینه دستمزد اجرایی آن معمولا با اجرای یک آشپزخانه برابر است.
2-وضعیت فعلی ساختمان
میزان سلامت ساختمان و تاسیسات الکتریکال و مکانیکال تاثیر بسیار زیادی در تعیین میزان هزینه بازسازی ساختمان دارد. طبیعتا هرچه این موارد به تغییر بیشتری نیاز داشته باشند، هزینه تمام شده بازسازی ساختمان هم بیشتر است.
3-میزان بازسازی و نوسازی
انتخاب میزان تغییراتی که میخواهید در ساختمان خود داشته باشید از جمله مواردی است که می تواند در هزینه بازسازی بسیار تتعیین کننده باشد. به عنوان مثال بازسازی هایی که شامل تخریب می شوند معمولا هزینه بیشتری نسبت به بازسازی های جزعی دارند.
4-شرایط بازار و قیمت مصالح
شاید بتوان گفت از تاثیرگذارترین عوامل در تمام مراحل زندگی در کشور ایران همان بحث شرایط اقتصادی بازار است. بی شک هزینه های بازسازی ساختمان هم تحت تاثیر این شرایط قرار می گیرند. بنابراین یکی از آیتم های مهمی که باید در نظر بگیرید، شرایط اقتصادی بازار و قیمت جنس های وارداتی است. البته ناگفته نماند که با توجه به تورم رو به رشد همیشگی بازار، شما هرچه زودتر کار بازسازی ساختمان خود را انجام دهید در واقع هزینه و تورم کمتری را تجربه کرده اید. بنابراین یکی از توصیه های اقتصادی ما به شما عزیزان این است که اگر قصد بازسازی دارید ولی فعلا شرایط اجرایی کار بازسازی را ندارید، در صورت داشتن هزینه اجناس و مصالح، حتما هرچه سریع تر متریال های مورد نیاز خود را خریداری کنید و هر زمان که شرایط نصب و اجرا داشتید دست به کار شوید. با این اقدام تورم بازار صرفا شامل هزینه های اجرایی و دستمزد کارگر می شود. البته این اقدام مستلزم داشتن فضای کافی جهت انبار کردن مصالح است.
5-سلیقه و نوع سبک درخواستی
سلیقه و نوع سبک دکوراسیون درخواستی شما نیز می تواند تاثیر چشمگیری در برآورد قیمت هزینه بازسازی داشته باشد. به عنوان مثال چنانچه طرفدار سبک مینیمال هستید، طبیعتا با حداقل هزینه ها و کمترین تزئینات بازسازی منزل شما برآورد هزینه می شود. اما اگر طرفدار سبک کلاسیک هستید، خودتان را برای هزینه دکوری ها و تزئینات شلوغ و پر زرق و برق آماده کنید.
6-زمان بازسازی
هرچه بازسازی ساختمان شما به زمان بیشتری نیاز داشته باشد، هزینه بازسازی بیشتری را در پی دارد. یکی از دلایل افزایش هزینه بازسازی با افزایش زمان بازسازی، هزینه روزمزد کارگر، بنا و نصاب و یا هزینه اجاره ابزار آلات تخریب است.
درنتیجه کار خود را به گروهی بسپارید که در کمترین زمان بهترین کیفیت کار بازسازی ساختمان را ارائه دهند.
عقد قرارداد
پس از برآورد هزینه بازسازی ساختمان نوبت به عقد قرارداد می رسد. در این مرحله بر اساس توافق شما و شرکت دکوراسیون داخلی با توجه به بودجه شما تمام مواردی که باید بازسازی شود در قرارداد به همراه قیمت و زمان تحویل بازسازی قید می شود. شما با اعتماد به یک گروه متخصص بازسازی می توانید با کمترین درگیری در مدت زمان کوتاهی یک ساختمان یا واحد بازسازی شده و کاملا شیک داشته باشید. توصیه می کنیم قبل از بستن قرارداد تمام موارد را در نظر بگیرید تا چیزی از قلم نیوفتد. چرا که شما در نهایت طبق قراردادی که دارید کار بازسازی را تحویل می گیرید نه بیشتر و نه کمتر.
توجه داشته باشید از آنجایی که کاربازسازی همراه با تخریب است و احتمال دارد در جریان تخریب به موارد تازه ای بر بخورید، معمولا در قرارداد بازسازی به اندازه 25% مبلغ قرارداد قابل افزایش یا کاهش است. این موارد هم طبق توافق طرفین قرارداد باید صورت گیرد.
اجرای بازسازی
پس از امضای قرارداد بازسازی ساختمان نوبت به اجرای بازسازی می رسد. در این مرحله از بازسازی شما کمترین کار را انجام میدهید و تمامی کارها رو تیم تخصصی بازسازی ساختمان انجام میدهد.
موارد مهم در بازسازی خانه های قدیمی
نیاز به تعمیرات گسترده:
معمولا بازسازی خانه های قدیمی جزء بازسازی های اساسی است و نیاز به تعمیرات گسترده دارد. بازسازی ساختمان های قدیمی به دلیل فرسودگی زیاد بیشتز از سایر ساختمان ها هزینه بر است.
نداشتن نقشه ساختمان:
معمولا ساختمان های قدیمی هیچ گونه نقشه ساختمانی جهت بازبینی و تعیین محل سازه و تاسیسات ندارد. بنابراین در هنگام بازسازی منازل قدیمی از روش بازبینی استفاده می کنیم. قبل از هرچیزی باید تعیین کنیم تاسیسات از چه نوعی است و یا سازه به چه شکل اجرا شده است. جای ستون ها و تیرها را مشخص کنیم و حتی گاهی مسیر فاضلاب ها را هم باید پیدا کنیم. این مراحل معمولا با تخریب بخشی از دیوار یا کف انجام می پذیرد. معمولا در خانه های قدیمی تعیین قیمت قطعی بازسازی ساختمان بعد از مشخص شدن این موارد صورت می گیرد.
مشکلات سازه ای:
در برخی از موارد طول عمر خانه های قدیمی به قدری است که کارایی سازه ساختمان کم شده و نیاز به تقویت دارد. در این موارد قبل از هر اقدامی جهت جلوگیری از ریزش ساختمان و با مشورت مهندس سازه، باید سازه ساختمان را تقویت کرد. الباقی اقدامات بازسازی پس از تقویت سازه صورت می گیرد. به عنوان مثال یکی از موارد رایج در خانه های قدیمی وجود سقف های طاق ضربی است که در هنگام زلزله بسیار حادثه خیز است. شما می توانید با یک مقاوم سازی ساده نقص سازه ای این سقف را رفع کنید و سالیان سال با خیال راحت از آن استفاده کنید.
محدودیت هایی محلی:
اگر ساختمان قدیمی مورد بازسازی در بافت قدیمی و محلی قرار داشته باشد، معمولا با محدودیت هایی روبرو خواهید شد. این محدودیت ها باید با توجه به حوزه مقررات ساختمان همان منطقه رفع گردد.
تعویض درب و پنجره ها:
از بدیهی ترین اقدامات در بازسازی ساختمان قدیمی، تعویض درب و پنجره بازسازی باید با در نظر گرفتن بهینه سازی مصرف انرژی صورت گیرد.
با تعویض درب و پنجره و تعویض آنها با پنجره دوجداره حداقل 20% در مصرف انرژی صرفه جویی خواهید کرد. لازم به ذکر است که هر چقدر برای تعویض درب و پنجره هزینه کنید در مدت چند سال با صرفه جویی در هزینه های مصرف انرژی، این مبلغ به جیب شما برمی گردد. بنابراین پیشنهاد می کنیم دوجداره کردن درب و پنجره را در الویت کارهای بازسازی قرار دهید.
تعویض لوله کشی ها و شیرآلات :
معمولا در 90% بازسازی خانه های قدیمی شیرآلات و لوله کشی ها به قدری فرسوده شده اند که حتما باید تعویض شوند. قطعا در ظاهر امر مشکل لوله کشی به چشم نمی آید و ممکن است حتی به آن فکر هم نکرده باشید. اما در تخریب و بررسی لوله کشی ها این مشکل به وضوح خود را نشان میدهد.در صورت عدم تعویض لوله کشی ها ممکن است شما یک خانه بازسازی شده و شیک ولی با بوی نامطبوع و فشار کم آب داشته باشید. در نتیجه به شما توصیه می کنیم برای بازسازی خانه های قدیمی ابتدا کارایی سازه و خانه را در نظر بگیرید و سپس زیبایی را چاشنی بازسازی کنید.
تغییر جایگاه دیوارها:
یکی از دلایل بازسازی خانه های قدیمی تغییر نقشه خانه است. تمامی خانه های قدیمی با توجه به فرهنگ و نوع زندگی 30 -40 سال پیش ساخته شده اند. اما امروزه با تغییر سبک زندگی نیاز ما از خانه هم تغییر کرده است. بنابراین در هنگام بازسازی خانه قدیمی عموما با جا به جایی دیوارها تغییراتی در پلان ساختمان ایجاد می شود.
تعویض کابینت آشپزخانه:
به جرعت می توان گفت یکی از هزینه های اصلی در بازسازی ساختمان قدیمی تغییر و تعویض کابینت های قدیمی است. در سال های گذشته معمولا کابینت ها به صورت فلزی ساخته می شدند. این کابینت های فلزی یک یا دو طرح بیشتر نداشتند و اکثرا به رنگ سفید بودند.از اشکالات کابینت فلزی سرو صدای زیاد آن هنگام باز و بسته کردن درب کابینت بود. به علاوه این کابینت ها بعد از مدتی دچار پوسیدگی و زنگ زدگی میشدند و خرده آهن ها داخل کابینت باعث ایجاد آلودگی میشدند. در نتیجه تعویض کابینت های فلزی قدیمی جزء جدانشدنی بازسازی خانه های قدیمی است. در تعویض کابینت آشپزخانه سلیقه شما تاثیر بسیار زیادی در قیمت تمام شده کابینت دارد. به عنوان مثال با توجه به جنس انتخابی و طرح مورد نظر شما، هزینه تعویض یک آشپزخانه 12 متری چیزی بین 80 تا 480 میلیون تومان می شود. این قیمت ها برای تابستان سال 1403 است. بنابراین بازه قیمتی کابینت آشپزخانه بسیار زیاد است. به شما توصیه می کنیم هنگام عقد قرارداد بازسازی یک قرارداد مجزا جهت تعویض کابینت آشپزخانه داشته باشید و در این قرارداد کلیه جزئیات درخواستی با قیمت تمام شده قید شود. با این کار برنامه ریزی بهتری بر روی بودجه مالی خود می توانید داشته باشید.
بازسازی نمای ساختمان قدیمی:
بازسازی نمای ساختمان از آن دسته اقداماتی است که حتما قبل از هر اقدامی باید مجوز اجرای نما طبق نقشه های معماری صادر شود. بنابراین اگر قصد بازسازی نمای ساختمان را دارید قبل از عقد قرارداد بازسازی، نقشه نما را تهیه کنید و پس از آن یه شهرداری منطقه مربوطه مراجعه کنید وبرای دریافت مجوز اقدام کنید.
بازسازی سرویس بهداشتی:
از ایرادات خانه های قدیمی سرویس بهداشتی فرسوده است. گاها این سرویس های بهداشتی به قدری فرسوده شده اند که خود عامل نشر میکروب هستند. کاشی کاری سرویس های بهداشتی در بازسازی های صفر تا صدی حتما تخریب می شوند و مجددا کاشی کاری و لوله کشی انجام می شود. اما اگر بازسازی جزعی باشد، می توانید به جای تخریب کاشی کاری های قدیمی، کاشی های جدید را به روش چسبی بر روی آن نصب کنید. در این روش معمولا لوله کشی ها تغییر نمی کند.
سخن آخر
با توجه به موارد ذکر شده در این مقاله، حتما متوجه شده اید که بازسازی ساختمان یک امر زمان بر است. بنابراین اگر قصد بازسازی منزل خود را دارید، با توجه به میزان بازسازی که میخواهید انجام دهید و مساحت ساختمان خود حدودا به یک تا شش ماه زمان نیاز دارید. قبل از شروع بازسازی حتما باید نقشه های بازسازی را داشته باشید و طبق نقشه ها و مواردی که در قرارداد بازسازی قید شده است، کار را تحویل بگیرید.
امیدوارم با مطالعه مقاله بالا پیش زمینه ای از بازسازی ساختمان قدیمی بدست آورده باشید و با دید باز اقدام به بازسازی کنید.
0 دیدگاه